Χρήσιμες Συμβουλές

Για το πλυντηριο σας:
10 συμβουλές για τη χρήση του πλυντηρίου σαςΟι λευκές συσκευές χρησιμοποιούνται καθημερινά σε όλα τα νοικοκυριά του κόσμου. Πολλές φορές μάλιστα μαθαίνουμε από μικρή ηλικία πώς να τα ενεργοποιούμε και πώς να τα κλείνουμε. Πόσοι όμως γνωρίζουν πραγματικά πώς να χρησιμοποιούν σωστά συσκευές όπως το πλυντήριο ρούχων; Ας δούμε ορισμένες χρήσιμες βασικές συμβουλές, για να χρησιμοποιείτε σωστά το πλυντήριό σας.



Διαβάστε οδηγίες
Ως λαός δεν είμαστε υπομονετικοί. Προτιμούμε να πετάμε τα συνοδευτικά βιβλιαράκια με τις οδηγίες και να βασιζόμαστε στις δικές μας «γνώσεις». Για τη σωστή χρήση του πλυντηρίου εκτός από τις οδηγίες λειτουργίας του, οφείλετε να διαβάζετε και τις οδηγίες στις ετικέτες των ρούχων. Ο βαθμός πλύσης παίζει σημαντικό ρόλο για την καθαριότητα και τη φροντίδα του ρούχου.
10 συμβουλές για τη χρήση του πλυντηρίου σαςΧρώματα
Ξεχωρίστε τα ρούχα που θα πλύνετε, βάσει χρώματος. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπετε το λευκό σας πουκάμισο να καταλήγει ροζ.
Έλεγχος
Πριν τα βάλετε στο πλυντήριο, βεβαιωθείτε ότι όλες οι τσέπες των ρούχων σας είναι άδειες. Σε όλους έχει τύχει παρόμοιο ατύχημα με χρήματα ή χειρότερα με κάποιο ξεχασμένο στυλό. Επίσης, φροντίστε να κλείνετε τα φερμουάρ καθώς είναι πολύ πιθανό να πιαστούν σε άλλα και να υπάρξει πιθανή φθορά.
Διατηρήστε τα λευκά
Τα καθαρά ρούχα δίνουν πολύ καλή εικόνα προς τα έξω. Όταν όμως τα λευκά αρχίζουν να κιτρινίζουν ή να χάνουν τη λάμψη τους, απογοητευόμαστε. Για το λόγο αυτό προτιμήστε να μην τα βάζετε μαζί με έντονα λερωμένα ρούχα. Γενικά μπορείτε να προσθέσετε λίγη μαγειρική σόδα ή λευκό ξύδι, ώστε να τα διατηρήσετε πιο λαμπερά τα χρώματα των ρούχων σας.
10 συμβουλές για τη χρήση του πλυντηρίου σαςΕυαίσθητα ρούχα
Για τα ευαίσθητα ρούχα σας, μπορείτε να ακολουθήσετε διαφορετική διαδικασία από τα συμβατικά. Όπως θα κάνατε και με τα λούτρινα ζωάκια, χρησιμοποιήστε μια μαξιλαροθήκη ως θήκη τους, για ασφάλεια.




Κρατήστε το μέτρο
Δεν χρειάζονται υπερβολές στη δοσολογία απορρυπαντικού ή μαλακτικού. Βάλτε μόνο όσο χρειάζεται για μια πλύση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβαρύνετε τα ρούχα που βρίσκονται στον κάδο και θα ξεβγαλθούν δυσκολότερα.
Γεμάτος κάδος
Τοποθετήστε στο πλυντήριο, όσα ρούχα χρειάζονται. Οι υπερβολές αλλά και οι «οικονομίες» δεν πρόκειται να ωφελήσουν. Με τον τρόπο αυτό, κάνετε εξοικονόμηση νερού, ενέργειας και αργότερα, κάνετε το βαρετό σιδέρωμα, πιο εύκολο.
 10 συμβουλές για τη χρήση του πλυντηρίου σαςΦροντίστε το πλυντήριό σας
Λόγω των νερών, συχνά δημιουργούνται βρωμιές και δυσάρεστη μυρωδιά. Αυτά είναι πιθανόν να μεταφερθούν ακόμη και στα ρούχα σας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να καθαρίζετε το πλυντήριό σας συχνά. Εκτός αυτού όμως οφείλετε να του κάνετε και συντήρηση ανά 6 μήνες.
Προεργασία
Αν και λίγο χρονοβόρο, πρόκειται για μια συμβουλή, που μπορεί να σας λύσει τα χέρια για το καθάρισμα των ρούχων σας. Όταν πρόκειται για επίμονους λεκέδες, βάλτε τα ρούχα σας από το προηγούμενο βράδυ σε μια λεκάνη με νερό. Με τον τρόπο αυτό, θα διευκολύνετε το έργο του πλυντηρίου και επίσης, θα απομακρύνετε σίγουρα τους λεκέδες.
Κρύο νερό
Μια καθαρά περιβαλλοντική συμβουλή είναι να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο το ζεστό νερό. Ο λόγος; Καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια αλλά και πρακτικά ενισχύετε στη διατήρηση των χρωμάτων.
Για το ψυγείο σας:
Τα πρώτα ψυγεία για την παραγωγή ψύξης εντός του θαλάμου είχαν ένα στοιχείο στη συντήρηση και ένα στην κατάψυξη. Αυτά κατασκευάζονταν από αλουμίνιο συνήθως και ήταν μεταλλικές πλάκες που έφεραν ένα σύμπλεγμα από αγωγούς που διαρρέονταν από το ψυχρό ψυκτικό ρευστό.
Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των ψυγείων, με την κατασκευαστική αυτή μέθοδο να μην επικρατεί λόγω της σημαντικής μείωσης του χρόνου ζωής των ψυγείων αυτών. Ο λόγος ήταν η μεγάλη διάβρωση που υφίσταντο τα στοιχεία αυτά καθώς υγροποιούσαν μέσα στην μόνωση πολυουρεθάνης των τοιχωμάτων.
Φτάνουμε έτσι στην τεχνολογία no frost. Στην κατασκευαστική αυτή μέθοδο εντός της κατάψυξης τοποθετείται ένα στοιχείο βεβιασμένης κυκλοφορίας αέρα. Με τη χρήση ενός ανεμιστήρα που φυσάει προς το στοιχείο ο αέρας ψύχεται σε υπομηδενικές θερμοκρασίες. Αφού λοιπόν κυκλοφορήσει εντός του χώρου της κατάψυξης με κατάλληλο σύστημα οχετών ο ψυχρός αέρας κατευθύνεται στο χώρο της συντήρησης. Μέσω ενός ρυθμιστή ροής αέρα (ντάμπερ) ρυθμίζουμε την ποσότητα του αέρα που θα αφήσουμε να περάσει προς την συντήρηση άρα και την θερμοκρασία στο χώρο του θαλάμου συντήρησης.
Κατά τη λειτουργία του ψυγείου στο χώρο της κατάψυξης σε περίπτωση υπερβολικής πλήρωσης ή σε περίπτωση λανθασμένης τοποθέτησης των τροφίμων μπορεί να σχηματιστεί ένα στρώμα πάγου το οποίο είναι ικανό να φράξει τους οχετούς που διοχετεύουν τον ψυχρό αέρα στην συντήρηση. Αυτό μπορεί να γίνει και με μια στοίβα τροφίμων που τα έχουμε τοποθετήσει κολλητά στον ανεμιστήρα ή τους οχετούς διοχέτευσης αέρα.
Σε περίπτωση λοιπόν που διαπιστώσουμε τα δυο αυτά φαινόμενα σε συνδυασμό, δηλαδή ικανοποιητική ψύξη στην κατάψυξη και μειωμένη απόδοση στην συντήρηση δεν έχετε παρά να αδειάσετε το ψυγείο σας και να το ξεπαγώσετε.
Ένα με δύο εικοσιτετράωρα (προτείνεται 48 ώρες ώστε να είστε σίγουροι ότι έχουν λιώσει και οι εντός των αγωγών πάγοι) απόψυξης του ψυγείου σας θα το κάνουν να λειτουργεί και πάλι άψογα.
Κατά τη διάρκεια της απόψυξης το ψυγείο καλό είναι να βρίσκεται με την πόρτα ανοιχτή για αποφυγή συσσώρευσης οσμών.
Επίσης καλό θα είναι να αποφεύγετε την τοποθέτηση των τροφίμων πολύ κοντά στο σκαράκι του ανεμιστήρα αφού αυτός είναι και ο χώρος αναρρόφησης. Αφήνετε πάντα ένα με δυο εκατοστά περιθώριο, ενώ σημασία δώστε στους οχετούς κατεύθυνσης του αέρα στη συντήρηση αν αυτοί είναι ορατοί ώστε να μην τους φράζετε.